Optimerer du verdiskapingen fra viktige samlinger?

prosessveiledning Oct 27, 2017

Samlinger bør skape mer verdi enn de koster. Når lønner det seg med en ekstern veileder?

5 tips når du skal lede en viktig samling 

5. Minimere risiko

Det kan være kostbart å samle mange, særlig ledere, som bruker dyrbar tid og energi vekk fra operativ drift. Risikoen med den investeringen kan reduseres ved å optimere gjennomføring og hente ut verdiskaping fra (og etter) samlingen. 

Spør deg: Hvordan sikrer jeg at samlingen blir mer verdiskapende enn kostbar? Pleier vi å hente ut nok verdi både i samlingen og etterpå?

4. Magisk gode diskusjoner og prosesser

En dyktig ekstern veileder/fasilitator bringer inn god energi, håndterer forskjellige personligheter - og henter frem det beste i alle. Det er lettere for en nøytral fasilitator enn for en deltakende leder.

  • Når deltakere blir effektivt loset gjennom strategisk utvalgte øvelser blir tid og ressurser brukt optimalt, og med konstruktive diskusjoner kan stor verdi skapes. 
  • Når energien fra skepsis og motstand, snus til engasjement, samhandling og problemløsing, blir det nesten magisk, og veldig gøy.
  • Å notere viktige ting, belyse det som er uklart, og oppsummere action-plan tar fokus og nærvær vekk fra aktiv deltakelse.

Spør deg: Hvordan pleier diskusjonene å være? Får du alle med? Hvor viktig er ditt fulle nærvær og deltakelse i diskusjonene? Bruker vi strategiske øvelser og prosesser?

3. Soft skills kompetanseheving

For å løfte kvaliteten på diskusjoner, trenges ofte motiverende og nyttig faglig påfyll som fremmer samhandling og kommunikasjon på tvers. Uten det, risikerer dere å havne i innkjørte mønstre som gir lite nytenking og verdiskaping. 

Spør deg: Hvor konstruktive er våre diskusjoner? Lander vi verdifulle innspill? Har vi steile fronter med ‘vi og dem’? Noen som snakker mye og noen ingenting? Henter du frem det fulle potensialet?

2. Budskap, flow and timing

Hvordan du innleder og gjennomfører samlingen betyr mye for samlingens verdiskaping. 
En dyktig fasilitator hjelper deg sikre god flyt og effektiv agenda. Små detaljer kan bety mye.

Spør deg: Hva sier du i starten? Og hvordan? Hvordan fange interesse og få opp energien? Hvilke øvelser/diskusjoner trenges for å oppnå målet med samlingen? Hvem skal være med? Hvor skal dere sitte? Hvordan dele inn grupper? Pauser når? Er alt samkjørt? Pleier du å få frem ditt viktigste budskap?

1. Samkjørt planlegging

Det tar rundt en dag, eller mer, å forberede en dags samling. Tid mange ledere ikke har. En fasilitator hjelper deg lykkes lettere og raskere. Det er også mer gøy!

Spør deg: Pleier du å sette av nok tid til å tenke gjennom hva du vil oppnå og hva som skal til for å lykkes? Stemmer den røde tråden med strategi og visjon, virksomhetens verdier og misjon? 

Skrevet av Efwa Hagström, MSc Lederhjelpen.no
_______________________________

Disse refleksjonene og tipsene bygger på +10 års erfaring som prosessveileder/fasilitator i næringslivet.

PS. Visste du at noen enkle leder- og kommuniksjonsmetoder skiller seg ut og kan gjøre lederlivet ‘Lettere. Raskere. Gøyere.’

3 av disse verdifulle metodene kan du lære deg (gratis) i et lynkurs. Få 3 videoer tilsendt direkte til Messenger. Klikk her

Close

Book et uforpliktende møte med Efwa for å drøfte deres situasjon